En artikel av Vinyl Make Up Skåne

Polera strålkastare

Ska man polera strålkastare själv, eller låta ett proffs ta hand om det?

Många strålkastare blir med tiden matta, missfärgade och dimmiga. Med sämre ljus vid mörkerkörning som följd. För att lyckas återställa bilstrålkastaren till sin forna lyster är det ett antal moment som ska genomföras korrekt, annars kan resultatet och även strålkastarens livslängd påverkas till det sämre. I den här artikeln hjälper vi dig ta beslutet – om du ska göra det själv eller lämna iväg arbetet till en yrkesman.

Är du GDS:aren?

Om du är van vid att ta loss saker utan att det går sönder och har erfarenhet av att slipa och putsa, kan Gör-Det-Själv-strålkastarrenovering vara rätt för dig. Med ett brett utbud av GDS-kit tillgängliga på marknaden kan du spara pengar genom att återställa dina strålkastare själv. Tänk dock på att resultaten kan variera beroende på din erfarenhetsnivå och kvaliteten på det kit du väljer. Det gäller också att han en bra arbetsmiljö med bra ljus och rätt verktyg.

Är du beställaren?

Om du däremot brukar överlåta bilunderhållet till bilverkstad kan en professionell strålkastarrenovering vara ett bättre val för dig. Proffsen har de färdigheter, verktyg och kunskaper som krävs för att säkerställa en högkvalitativ restaurering som håller längre. Dessutom kan de identifiera eventuella underliggande problem och förhindra ytterligare skador.

I slutändan beror valet mellan GDS och professionell strålkastarrenovering på dina färdigheter, din tid och din budget. Tänk på dina preferenser och vilken nivå av expertis som krävs innan du fattar ditt beslut.
 

Metoder och tekniker för att polera strålkastare på egen hand

Med ett brett utbud av GDS-kit tillgängliga på marknaden kan du spara pengar och tid genom att återställa dina strålkastare själv. Tänk dock på att resultatet kan variera beroende på din erfarenhetsnivå och kvaliteten på det kit du väljer.
 

En annan GDS-teknik är att använda sandpapper och polermedel. Denna metod är mer tidskrävande och kräver en viss nivå av skicklighet för att uppnå önskat resultat. Börja med att fukta sandpappret och slipa försiktigt strålkastaren i en horisontell rörelse. Övergå gradvis till sandpapper med finare korn tills ytan blir slät. Applicera sedan polermedel på en ren trasa och polera strålkastaren i en cirkelrörelse tills den glänser.

Även om dessa gör-det-själv-metoder kan vara effektiva är det inte säkert att de ger långvariga resultat. Restaureringen kan behöva upprepas oftare, särskilt om du bor i ett område med tuffa väderförhållanden. Om du inte följer rätt tekniker eller använder produkter av låg kvalitet kan du dessutom orsaka irreversibla skador på dina strålkastare.
 

För- och nackdelar med att putsa sina bilstrålkastare på egen hand

Innan du ger dig i kast med ett GDS-projekt för strålkastarrenovering är det viktigt att väga för- och nackdelar mot varandra. På den positiva sidan kan GDS-restaurering spara pengar jämfört med att anlita en yrkesman. GDS-kit är i allmänhet prisvärda och kan köpas online eller i din lokala bildelsaffär. Dessutom har du tillfredsställelsen av att veta att du har utfört uppgiften själv.

Det finns dock några nackdelar att ta hänsyn till. För det första kräver GDS-restaurering tid och ansträngning. Du måste avsätta några timmar för att slutföra processen, vilket kanske inte är genomförbart för alla. För det andra, om du inte har tidigare erfarenhet eller nödvändiga färdigheter, finns det en högre risk att göra misstag eller uppnå undermåliga resultat. Slutligen är det inte säkert att restaureringen håller lika länge som om den utförts av ett proffs, vilket innebär att du kan behöva upprepa processen oftare.
 

Professionella tjänster för strålkastarrenovering

Om du däremot föredrar att överlåta bilunderhållet till experter kan professionell strålkastarrenovering vara ett bättre val för dig. Proffs har de färdigheter, verktyg och kunskaper som krävs för att säkerställa en högkvalitativ restaurering som håller längre. Dessutom kan de identifiera eventuella underliggande problem och förhindra ytterligare skador.
Professionell återställning av strålkastare innebär vanligtvis en process i flera steg. Teknikern börjar med att rengöra strålkastaren noggrant för att avlägsna smuts och skräp. Sedan använder de specialverktyg och tekniker för att avlägsna det yttre oxidationsskiktet och återställa linsens klarhet. Slutligen appliceras en skyddande beläggning för att förhindra framtida skador och bibehålla det återställda utseendet.
En av de viktigaste fördelarna med professionell restaurering är användningen av avancerad utrustning och produkter. De har tillgång till professionella verktyg, t.ex. roterande buffertar och UV-tätningsmedel, som kan ge överlägsna resultat jämfört med GDS-metoder. Dessutom har de kompetens att hantera olika typer av strålkastare och lösa specifika problem, t.ex. kraftig gulfärgning eller djupa repor.
 

Fördelar med professionell strålkastarrenovering

Kostnaden är ofta en avgörande faktor när man väljer mellan GDS och professionell strålkastarrenovering. GDS-kit är i allmänhet billigare och kostar mellan 150 och 500 kr, beroende på märke och vilka material som ingår. Å andra sidan kan professionell restaurering kosta allt från 800 kr till 2500 kr per par strålkastare, beroende på plats och hur komplicerat jobbet är.
Även om GDS-restaurering kan verka som det billigare alternativet på förhand, är det viktigt att tänka på de långsiktiga kostnaderna. Som tidigare nämnts kanske en GDS-restaurering inte håller lika länge som en professionell restaurering, vilket innebär att du kan behöva upprepa processen oftare. Om du dessutom gör några misstag under GDS-processen och skadar dina strålkastare kan kostnaden för reparationer eller byte vida överstiga besparingarna.
 

Kostnadsjämförelse: Gör-det-själv eller lämna in till ett proffs

När du ska välja mellan att göra det själv och professionell strålkastarrenovering finns det några faktorer att ta hänsyn till. För det första bör du bedöma din erfarenhet och ditt självförtroende när det gäller att utföra GDS-projekt. Om du är nybörjare eller osäker på dina färdigheter kan det vara säkrare att välja professionell restaurering. För det andra, utvärdera skicket på dina strålkastare. Om de är kraftigt oxiderade, repade eller skadade kan professionell restaurering vara det bästa valet för att uppnå optimala resultat.
 
Tid är en annan viktig faktor. Att restaurera själv kräver tid och ansträngning, så se till att du har tillräckligt med fritid för att slutföra processen. Om du har ont om tid eller vill ha omedelbara resultat kan professionell restaurering bespara dig besväret. Slutligen, ta hänsyn till din budget. Även om professionell restaurering kan kosta mer på förhand, kan det ge mer långvariga resultat och potentiellt spara pengar på lång sikt.
 

Tänk steg-för-steg när du väljer mellan GDS och professionell restaurering

Restaurera strålkastarna själv:

1. Samla ihop nödvändigt material: Du behöver ett GDS-kit, maskeringstejp, en ren trasa, vatten och en hink.
2. Förbered strålkastaren: Använd maskeringstejp för att skydda strålkastarens omgivning och förhindra oavsiktliga skador.
3. Rengör strålkastaren: Använd vatten och ett milt rengöringsmedel för att rengöra strålkastaren och ta bort eventuell smuts eller skräp.
4. Applicera återställningslösningen: Följ instruktionerna som medföljer din GDS-kit för att applicera återställningslösningen på strålkastaren. Använd en ren trasa och gnugga med cirkulära rörelser.
5. Skölj och torka: När återställningslösningen har applicerats sköljer du strålkastaren med vatten och torkar den noggrant med en ren trasa.
6. Applicera en skyddande beläggning (tillval): Vissa GDS-kit levereras med en skyddande beläggning. Om ditt kit har det ska du applicera det enligt anvisningarna.
 

Om du anlitar ett proffs att restaurera strålkastarna: 

1. Rykte: Undersök företagets rykte genom att läsa kundrecensioner och vittnesmål. Leta efter ett företag som har en dokumenterad erfarenhet av att leverera högkvalitativa resultat.
2. Erfarenhet och expertis: Ta reda på hur länge företaget har varit verksam och fråga om deras erfarenhet av strålkastarrenovering. Be om före- och efterbilder från tidigare projekt för att bedöma deras kompetensnivå.
3. Garanti: Fråga om eventuella garantier som erbjuds av tjänsteleverantören. En välrenommerad leverantör bör stå bakom sitt arbete och erbjuda någon form av garanti mot defekter eller för tidig försämring.
4. Prissättning: Begär offerter från flera tjänsteleverantörer och jämför deras priser. Tänk på att det lägsta priset kanske inte alltid innebär den bästa kvaliteten, så ta hänsyn till det totala värdet som erbjuds.
5. Ytterligare tjänster: Vissa professionella restaureringstjänster kan erbjuda ytterligare tjänster, t.ex. omfärgning & lagning av plastdetaljer, instrumentpaneler, vinylklädslar, lädersäten, m m. Om du behöver ytterligare tjänster, se till att tjänsteleverantören kan tillgodose dina behov.
 
En nyputsad bilstrålkastare i mörkret. Ljuskällan lyser klart bakom det yttre strålkastarglaset.
MÖRKERKÖRNING MED NYPUTSADE BILLYKTOR. OBJEKTET I FRÅGA ÄR EN LEXUS.
 

Sammanfattning

En strålkastarrenovering kan dramatiskt förbättra utseendet och funktionen hos din bils strålkastare. Att själv renovera strålkastarna kan ge bra resultat och spara pengar för den som gillar att ta itu med renoveringsprojekt. Det kräver dock tid och kunskap. Man ska också vara beredd att ta risken – att strålkastarna i värsta fall kan bli omöjliga att återställa om inte arbetet utförts korrekt. Å andra sidan, en professionell restaurering ger oftast det bästa resultatet och ett mer långvarigt sådant. En yrkesman kan kosta mer på förhand, men kan spara tid, frustration och pengar i efterhand.
 
Fotnot.
Med jämna mellanrum får vi in strålkastare som inte går så bra att restaurera p g a tidigare felaktig polering. Med dryga 25 års erfarenhet av att polera billyktor ville vi sprida lite ljus över saken. 🙂